onsdag den 19. oktober 2011

Efterår er suppetid

Så blev jeg også ramt af den nærmest obligatoriske efterårs sygdom. Tilstoppet næse, ondt i halsen, hovedet og i maven. Sådan noget kræver en god gang suppe.
Da jeg gik i skole fik jeg et forhold til pulversupper eller kop supper som mange også kalder dem. Når man kom sent hjem fra skole og havde været ude i regn og blæs kunne man altid regne med at mor havde et krus suppe til en når man kom hjem. Selvom mange vrænger på næsen af det, så spiser jeg faktisk stadig pulversupper idag. Godt nok mest når jeg er syg og ikke kan overskue at lave mad. Jeg fik en portion pulversuppe så sent som igår, men jeg kom til at tænke på at jeg faktisk ikke spiser det for smagens, eller lindringens skyld. Det er mere "for hyggens skyld". Jeg tror alle har en ting eller to i deres spisekammer som de har for "nostalgiens" skyld.

Men idag var jeg på job og skulle alligevel lave en dagens suppe så hvorfor ikke lave det man selv har lyst til; Løgsuppe. Egentlig ville jeg gerne have lavet græskarsuppe men når man møder senere ind end selskabs kokkene så må man bære over med at se ens græskar allerede skrællet og lagt i en bradepande når man møder ind;)

Her er hvad du skal bruge til en RET stor portion:
  • 5liter (!) Alm. løg i halve skiver (eller hvad der svare til 8 ret store løg)
  • 5 fed hvidløg knust eller fint hakket
  • 3 liter hønsesuppe (her er det kyllingeskrog og urter der er ristet før de er kogt) kan evt. erstattes af en bouilliontern + vand
  • en lille håndfuld timaian taget af stilk og hakket
  • tabasco eller cayenne efter smag
  • ca ½ del hvidvin (kan undlades)



Løg, hvidløg og timian kommes i en bred gryde med en smule varm olie. Det steger indtil løgene er bløde og en smule gyldne i kanterne. Lidt ligesom en portion løg til hakkebøf.


Der kommes hvidvin på som koger ind til det halve inden suppen tilsættes.


Det hele koges nu op og smages til med salt og tabasco. Løgene skulle nu gerne være blød men stadig have beholdt sin form. Smagen skulle gerne være behageligt krydret med en let smag at løg uden at lede tankerne alt for meget hen på hakkebøf med bløde løg.

Man kan evt. også lave en lille ostecrouton til hvis man har overskud. Det er super lækkert og høre til når JEG laver løgsuppe. Især fordi jeg selv spiser brød med suppe og ikke omvendt;) 


Normalt plejer man at placere et par skiver daggammelt brød på toppe af suppen og gratinere den med ost under grillelement men jeg kan meget godt lide den her måde fordi parmasanen ikke smelter helt igennem og brødet får lidt mere bid. Jeg steger en skive brød i olivenolie, hvorefter vender den rundt og topper med parmasanost og en smule paprika. På den måde smelter osten kun en smule i bunden, og man undgår den til tider ubehagelige lugt af smeltet parmasan........hvis man da bruger parmasan! For i princippet kan du jo bruge den ost du kan lide, som mozerella, cheddar, ja sågar skimmelost. Men da jeg ikke er nogen stor ostespiser laver jeg den som regel sådan her.


Smager fantastisk og er efter min mening en smuk ret som passer til efteråret farver.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar