onsdag den 2. november 2011

Hurtig p-mad

I mandags var personalemad min opgave. Vi havde rimlig travlt så jeg gad ikke stå i super lang tid og lave personalemad, så jeg lavede en gang hurtige kødboller til pasta og tomatsauce. En klassiker og nok en af de letteste pastaretter man kan tænke sig. Da det gik lidt stærk er billedernes kvalitet ikke de bedste men der er dog ingen tvivl om hvad de forestiller;)

Start med at lave en fars til kødboller. Du skal bruge:

  • Hakket kød (ligemeget om det er kalv/flæsk eller okse, bare det ikke er for magert)....jeg brugte ren okse
  • Rasp 
  • Frisk revet parmesan ost
  • Finthakket krydderurt (jeg brugte persille og timian, men kunne også være rosmarin, salvie, bassilikum osv)
  • Finthakket løg og hvidløg evt. revet på rivejern
  • Lidt spidskommen pulver
  • Fløde
  • Kraftig suppe (personalet tager ikke skade af terning+vand;)

Start med at blande alle de tørre ting i (løg, rasp osv). Rør godt rundt med en smule salt så farsen blir "sej" eller klumper sammen. Tilsæt nu lidt kold flød og suppe og rør så kort tid som muligt. Lad farsen trække lidt inden du former den. Den skal stadig være så fast at du kan forme den uden at den smatter ud.

Form nu farsen til kugler på størrelse lidt mindre end en bordtennisbold og steg dem på en middelvarm pande med rigeligt oliven olie eller smør. De behøver ikke være gyldne hele vejen rundt, italiensk mad er jo trods alt rustikt. De skal helst være en smule rå i midten. Læg dem i en brædepande og lav tomatsaucen til at hælde over.

Nu til tomatsauce. Du skal bruge:
  • Lidt friske tomater
  • Timian
  • Hvidløg
  • Løg
  • Tomat koncentrat/pure
  • Flåede tomater
  • Suppe....samme som før

Blend/hak timian, tomat og hvidløg sammen med en smule olie.


Finthak løget og svits det i rigeligt med olivenolie.


Tilsæt nu hvidløgs blandingen og vent indtil at den bobler.



Smag til med lidt sukker og tilsæt tomatpure. Den "steges" med så det hele virker en smule tør og fast.


Nu kommes de flåede tomater på sammen med suppen og de hele bringes op til et punkt hvor det næsten koger. Simre om man vil. Brug en stavblender til at gøre saucen en smule mere jævn. Den skulle gerne have en tyktflyende konsistens ketchup, så den kan hænge fast i pastaen. Hvis den ikke har det så lad den simre indtil den har det. Det er vigtigt at den ikke koger da den så vil blive bitter. Smag til med salt, pber, sukker og evt mere tomatpure. 


Hæld saucen over kødbollerne og dæk brædepanden med folie. Stik evt et par lauerbærblade ned i saucen inden. Sæt dem forvarmet ovn , 20 - 30 min ved 175grader. Tjek om kødbollerne er færdige.



Kødbollerne og saucen har nu optaget en masse smag fra hinanden.


Fjern lauerbær bladende og drys med rigelig med frisk hakket basilikum. Nu skal det bare kommes over pastaen.
Frisk pasta er nødvendigvis ikke det bedste og alt tørret pasta er ikke ens. En god tørret pasta er som regel håndlavet eller lavet i bronzeforme. Man kan mærke at det er af god kvalitet ved at den ofte føles mere ru og grov. Det er tegn på at der er brugt en smule grov pastamel eller at den er lavet i bronzeform som laver en mere ru overflade som gør at saucen klæber sig bedre til pastaen. Derved kommer der mere sauce på pastaen og mindre i bunden af tallerkenen når du er færdig.  Kog pastaen i rigeligt vand som er godt saltet. Man siger ca 1 liter vand per 100 gram pasta, og ca 10 gram salt per liter vand.


Drys med parmesanflager og spis det hurtigt inden aftenservice;)



Ingen kommentarer:

Send en kommentar